2009. november 2., hétfő

Újabb elektronikuskönyv-olvasók jelennek meg

Számos új e-könyv olvasó debütál majd az októberi frankfurti könyvvásáron. Az új készülékeknek már nagyobb kijelzőik vannak, de a felhasználók könnyen elveszhetnek a formátumtengerben.

A napjainkban megjelenő elektronikuskönyv-olvasók képernyői már jól olvashatók, akkumulátoridejük is jelentősen nőtt. Egyetlen problémát már csak a számos eltérő formátum jelent. A mai e-könyv olvasó készülékek akár több száz e-könyv tárolására is képesek, memóriakártyákkal bővíthetők, a megjelenített szöveg minősége pedig az eredeti könyvek betűinek minőségével vetekszik. Tizenegy évvel ezelőtt a Rocket eBook esetében ez még közel sem volt így. A várt siker elmaradt, igaz ez elsősorban az eszköz 649 márkás árának volt köszönhető. Az igazi áttörést az Amazon Kindle modelljének megjelenése jelentette.






Stephen King kezében egy rózsaszín Amazon Kindle 2-vel

A Frankfurti Könyvvásáron már bemutatkoztak a Kindle mellett a Sony és a Bookeen készülékei is. Azóta már kapható a Kindle 2 és a Kindle DX is. Október közepén érkezik a Sony Touch Edition PRS 600, amelyet már érintőképernyővel láttak el és amelynek az 512 megabájtos memóriakapacitása 16 gigabájtra bővíthető. Ekkora tárhelyen akár 13 000 e-könyv is biztonságosan elfér. Az érintőképernyő segítségével bárki kereshet a könyvek szövegeiben és kijelölheti a tartalmakat. Emellett zeneszámok is meghallgathatók és lehetőség van fotók megjelenítésére. További új Sony modellek a Reader Pocket Edition (PRS-300), a Reader Touch Edition (PRS-700), valamint a vezeték nélküli modullal kiegészített Daily Edition.

Frankfurtban mutatkozik be a Bookeen Cybook Opus is, amelynek bevezető ára 249 euró lesz. A mindössze 150 grammos készülék kijelző 5 colos, a belső memóriakapacitása azonban csak 1 gigabájt. Szintén e-book olvasót dob a piacra 2010 elején a Plastic Logic céggel közösen a Barnes & Noble. A 9,7 colos érintőképernyővel és két vezeték nélküli adapterrel ellátott terméket a Kindle DX konkurenciájának szánják és a szöveg-, valamint képformátumok mellett támogatja az elterjedt Office formátumokat is.



Az Amazon babérjaira tör az iRex iLiad, ami potom 400 euróba fog kerülni, tömege pedig 390 gramm lesz. Az eszköz egyetlen feltöltéssel több mint 20 órán át működhet.
Frankfurtban lesz látható a Wizpac txtr reader terméke és a Sony iRiverje. Utóbbinak billentyűzete van, a belső memóriakapacitása 2 gigabájt, az ára pedig 300 euró alatt lesz. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban e-olvasókat terveznek a PC-gyártók, konkrétan az Asus és az MSI. Vagyis a felhasználók a közeljövőben már megfelelő kínálatból válogathatnak majd.

"Elméletileg egy e-book megvásárlása semmiben sem különbözik egy nyomtatott könyv online megrendelésétől. A különbség az, hogy a kiválasztott művek másodpercek alatt letölthetők a számítógépre" - mondta Roland Schild, a Libreka online könyvesbolt-hálózat munkatársa. A szakemberek egyetértenek abban, hogy most már a gyártóknak egy megfelelő formátum kidolgozására kellene koncentrálniuk. A Google ugyanis az ePubot támogatja, és az ePub mellett állt ki a Sony is. Az Amazon e-könyvei viszont kizárólag a Kindle és az iPhone képernyőjén olvashatók.

Forrás: SG.HU

Keresés ebben a blogban