2009. november 2., hétfő

Európai könyvkereskedők a Google ellen

A kiadók és a szervezetek azt kérik a testülettől, hogy ne engedélyezze a Google könyvkereső szolgáltatását. Az egyesület és a többi aláíró gyakorlatilag az utolsó pillanatban juttatta el a dokumentumot a New York-i bírósághoz. A Google és az amerikai írók, illetve kiadók szövetsége között tavaly októberben létrejött egyezmény ügyében ugyanis a testület mondja ki a végső szót. Amennyiben a Google ezt az akadályt is sikerrel veszi, úgy gyakorlatilag szabadon digitalizálhat könyveket az Egyesült Államokban.



"Már a kezdetektől támadjuk a Google könyvkeresőjét és arra szólítottuk fel a politikát, hogy foglaljanak állást a kérdésben. Mindenki számára világos, hogy ez az egyezmény az európai szerzők és kiadók számára teljességgel elfogadhatatlan. Ezzel a beadvánnyal világossá akarjuk tenni az ügyben eljáró bíró számára, hogy a megállapodás miért nem fogadható el a külföldi szerzői jogi tulajdonosoknak" - jelentette ki prof. dr. Gottfried Honnefelder, az egyesület egyik vezetője.

A német könyvkereskedők és a többi szakmai szövetség többek között azt kifogásolják, hogy a Google nem tájékoztatta őket az egyezményről, ráadásul az sérti a hatályos szerzői jogi szabályozás alapelveit, amelyek betartására az Egyesült Államokat is kötelezik a nemzetközi szerződések. A dokumentum továbbá a szerzők és a kiadók szempontjából nézve tisztességtelen, a létrehozott adatbázis hibáktól hemzseg és a konszern csak nagyon alacsony kártérítési összegeket lenne hajlandó fizetni a szerzői jogsértések esetén.

A korábban megállapított terjedelmi korlátok miatt az európai szervezetek kénytelenek voltak beadványukat Scott Gant New York-i ügyvéd anyagához csatolni. Az amerikai jogász többek között rámutat, hogy az egyezmény hatályba lépése kartellveszélyeket hordoz magában és több millió könyv egyetlen online monopólium kezébe kerülhet. Érdekesség, hogy a kartellveszély miatt korábban az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított a Google ellen és ennek megállapításait a hivatalnak szeptember 18-ig kell átadnia a bíróságnak.

Az internetes konszern nem veheti félvállról a dolgot, ugyanis a most pénteken lejáró határidőig várhatóan több más szakmai szervezet, sőt a német kormány is hivatalos beadvánnyal akar csatlakozni a kiadók táborához. Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter már el is juttatta a testülethez a kormánya 25 oldalas hivatalos levelét. A New York-i déli kerületi bíróság várhatóan október 7-én foglalkozik az üggyel. Amennyiben nem merül fel új fejlemény, úgy az illetékes bíró az onnantól számított nyolc héten belül meghozza döntését. A bírónak lehetősége van többek között az egyezményt teljes egészében vagy módosításokkal jóváhagyni, de akár meg is semmisíteni.

A Microsoft, a Yahoo és az Amazon egyébként néhány napja jelezte, hogy csatlakozik a konszern ellen létrehozott szövetséghez, hogy megakadályozzák a Google Book Search szolgáltatás megerősödését. Igaz a konszern egy komoly támogatóra is szert tett a Francia Nemzeti Könyvtár (BNF) személyében.

Forrás: SG.HU

Keresés ebben a blogban