2009. november 23., hétfő

Netbook vagy eReader?




Nem kell választani a kettő között hiszen a napokban bemutatott enTourage eDGe a két eszközt kínálja egyben. A könyvszerűen szétnyitható "dualbook" bal oldali képernyője egy 9,7"-os e-ink technológiájú 16 szürkeárnyalat megjelenítésére képes kijelző, ami alapból támogatja az Epub és a PDF fájlokat jobb oldalán egy 10,1"-os, 1024x600 pixeles felbontású LCD panel kapott helyet. Mindkét rész érintőképernyős. A Google Android operációs rendszerét használja. Processzorának típusáról nincs hír, de azt már lehet tudni, hogy 3Gb memóriával és a 802.11 b/g szabványt ismerő WiFi-vel valamint Bluetooth-szal rendelkezik. Van még rajta SD slot, két USB port és 3,5mm-es fülhallgató-csatlakozó. Mindezeken kívül EVDO/HSDPA külső modemet is támogat. Li-ion akkumulátora a gyártó szerint 6 órát bír.




A két kijelzős e-könyv olvasó nem új találmány, nemrégen mutatták be az Alex Readert és a Barnes&Noble Nook nevű készülékét, a két említett eszköz viszont igen kicsi LCD panellel rendelkezik, ami komolyabb Internetezésre nem igazán teszi alkalmassá. Az enTourage eDGe ezzel szemben már egy normál netbook képernyőméretét kínálja, amivel az Internet valamennyi csodáját élvezhetjük. Emellett igen nagy az e-ink kijelzője is, ami újság vagy nagyobb, képekkel teletűzdelt PDF állományok olvasására is alkalmassá teszi. Az érintőképernyő, amire jegyzetelhetünk, firkálhatunk csak hab a tortán.


Az enTourage eDGe-re az USA-ban már előrendelést elfogadnak, 2010 februárjára ígérik a szállítást. A készülék ára 490$, ha az alapból kék szín helyett bármilyen más színben kérjük, 530$-t kell leszurkolnunk érte. Az ár elsőre magasnak tűnik, de ha külön vesszük meg a két eszközt, biztosan többe fog kerülni.

Amennyiben az Internet és az olvasás a két legkedvesebb elfoglaltságunk, ez az eszköz ideális társunk lehet.

Hivatalos weblapja az alábbi linken található. További olvasnivaló az e-könyv olvasókról.
További képek. 

Lukács Mihály

Keresés ebben a blogban