2009. november 24., kedd

Robbanás előtt az e-olvasók piaca

Világszerte ugrásszerű fejlődést várnak az e-könyv olvasók szegmensében mind az eladott készülékek számát, mind pedig az ebből származó bevételt tekintve.



Ilyen értelmű előrejelzést adott ki a tajvani Market Intelligence Center (MIC), amely többek között e fenti két adat jelentős mértékű megugrását jósolja már 2010-ben is. Kiemelik, hogy az ágazat lassan kilép a gyerekcipőből, amire azt is utal, hogy az első, kezdeti perióduson már túl vagyunk, innentől kezdve bármikor jöhet az aranykor.

Az előrejelzésben kiemelik, hogy az idei év végéig több mint 3 millió e-olvasó készüléket adnak majd el világszerte, ami 177 százalékos növekedést jelent a forgalomban 2008-hoz képest. A gyors ütemű terjedés az elkövetkező években is jellemző marad, a globális forgalom pedig 2013-ra elérheti majd az évi 19,7 millió példányt. A tartalmakból származó bevétel hasonló arányban növekedett, legalábbis az Egyesült Államokban, itt ugyanis 2008-ban még 52,4 millió dollár, az idei év első felében (vagyis alig 6 hónap alatt) pedig már 63,4 millió dollár származott innen.

Nagyon fontos eleme a fejlődésnek, hogy túl vagyunk az első szakaszon, a felhasználói szokások kezdenek kialakulni, ehhez pedig a tartalomszolgáltatók nagyobb kínálata és jobb felkészültsége, valamint a technológia érettsége párosul. Utóbbi nem csoda, hiszen egyre több gyártó kapcsolódik be a szegmensbe, így a szinte mindenki által ismert Amazon és Sony mellett nagy névnek számító PC-gyártók, valamint eddig kizárólag Európában tevékenykedő cégek is beszálltak a versenybe saját megoldásaikkal. A technikai jellemzők között óriási eltérést nem találunk, ám a vezetéknélküli elérés, valamint a kijelző mérete és funkciói között akadnak különbségek.

Az MIC szerint a szolgáltatók és gyártók által kínált esetleges újabb multimédiás tartalmak tovább lendíthetnek a fejlődés ütemén, bár a piac növekedése szinte garantált.

Forrás: SG

Keresés ebben a blogban