2009. november 1., vasárnap

MobiPocket: így is olvashat e-bookot a telefonján

Már többször is beszámoltunk kimondottan e-book olvasókról, azonban nem feltétlenül érdemes beruházni egybe, ha csak néha jönne jól.

Jelen írásunkban szeretnénk megvilágítani egy olyan témát, amellyel ilyen formában még nem foglalkoztunk: e-book olvasás a mobiltelefonon. Természetesen nem mindegyik készüléken lehet megtenni - könnyedén felléphet hardveres és szoftveres limitáció is.



Először is a szoftveres: a legegyszerűbb mobiltelefonok egyszerűen nem képesek rá, hiszen nem boldogulnak el semmilyen formátummal. Amennyiben JAVA-támogatással rendelkeznek, akkor már lehetőség nyílik például az egyszerű TXT-dokumentumok megtekintésére egy kompatibilis alkalmazással, de ez sajnos nem sok.

A hardveres problémák elsődleges forrása a kijelző: senki sem szeretne például 1,5 colos kijelzőn könyvet olvasni, hiszen egyes esetekben egy hosszabb mondat sem férne el rajta teljesen. A második gyakori probléma a készülékben megtalálható RAM mennyisége: ha túl nagy egy fájl, akkor elképzelhető, hogy nem sikerül megnyitni.

Így ez az írás - már csak az ajánlott szoftver miatt is - elsősorban az okostelefonokkal rendelkezőknek válhat hasznára. Egész konkrétan a Mobipocket.com teljesen ingyenes szoftvereiről lesz szó.

A Mobipocket alapvetően egy e-book „áruház", amely egyedi formátumban árulja a portékáját. Két szoftverük van: az egyikkel létre lehet hozni DOC, HTML, TXT és PDF formátumú állományokból magát a könyvet, ez a Creator. A program futtatásához Windows 2000/XP/Vista/7 operációs rendszer szükséges, egyéb platformokat nem támogat.

A másik komponens a Reader, amely már sokkal izgalmasabb: egyrészt van belőle „asztali" Windows-os változat, de támogatja a BlackBerry OS-t, a Windows Mobile-t, a Symbian-t, és Palm OS-t is, továbbá egyes dedikált e-book olvasókkal is kompatibilis.

MobiPocket Creator

A szoftver egy 10,6 megabájtos .MSI telepítőben foglal helyet. Az elindítása után felhasználóbarát felület fogad, amely segítségével gyakorlatilag minden fontos funkció azonnal elérhető. A legtöbben valószínűleg rögtön szeretnének e-könyvet létrehozni, ehhez a jobb oldali „Import from existing file" menüt kell megvizsgálni. A mi esetünkben a forrás egy Word dokumentum volt, így értelemszerűen felülről a második lehetőséget választottuk.

A következő képernyőn meg kell adni a konvertálandó állomány elérési útvonalát, utána már lehet is importálni. Ekkor a Creator létrehoz egy nem végleges verziót, amelyhez borítót, meta-információkat (cím, szerző, kiadó, ISBN stb.) és tartalomjegyzéket is lehet adni. Ezek akkor lehetnek fontosak, ha a létrehozott könyvet publikálni szeretné a szerző, de ez most nem tartozik a témához.

A harmadik, és egyben utolsó lépés maga a könyv létrehozása: ehhez a felső ikonsoron látható „Build" gombra kell kattintani. Feltesz még kérdést: egyrészt a tömörítés erősségét lehet állítani, másrészt a tartalom védelmét lehet megadni - végül újra a "Build" gombra kattintva elkészül a végleges e-book.

MobiPocket Reader

Első körben nyilvánvalóan le kell tölteni a birtokolt készülékkel kompatibilis MobiPocket Readert, majd fel kell telepíteni. Ezután a készülék valamely háttértárában létre kell hozni egy mappát, és az előbb kapott állományokat fel kell másolni rá.

A Reader indítása után az állományokat automatikusan felkutatja a háttértáron, majd behelyezi őket a „virtuális könyvárba" (Library). A kiválasztott könyv megnyitása után már csak kicsit el kell játszani a beállításokkal: nyilvánvalóan a fektetett, teljes képernyős mód a legkényelmesebb, de az opciókban lehet állítani a betűtípust és méretét, a margót, a tördelést - csak hogy a legfontosabbakat említsük.

Ezen felül lehetőség van még a színek testre szabására is: háttér, betűszín - utóbbiba beleértendő a hyperlinkek színe is, hiszen az e-book tartalmazhat ilyeneket is. Természetesen minden könyvhöz limitálatlan mennyiségben lehet könyvjelzőket fűzni, nem szükséges mindig manuálisan keresgélni, vagy egyéb módon trükközni.

A tapasztalat szerint egy megfelelő kijelzőn hosszú távon sem fárad el különösebben a szem, de ez készülékenként változhat. Ez a megoldás persze nem képes kiváltani egy valódi könyvet, vagy egy specializált e-book olvasót, azonban jó megoldás lehet rövid távon - például ha egy pár órás vonatútra csak a legszükségesebbeket szeretnénk magunkkal vinni.

Forrás: Nonstopmobil

Keresés ebben a blogban