2009. november 17., kedd

Digitális könyvkiadás: már semmi nem a régi

Megmosolygott kísérletből domináns piaci erővé vált az elektronikus könyvkiadás és az internet forradalom újabb hullámainak hátán alapvető fordulat zajlik a Gutenberg Galaxis termékei körül. Martin-Kovács Miklósnak, a chicagói Magyar Főkonzulátus külgazdasági részlegvezetőjének hírmagyarázata.



Amerikában egyre gyorsabban verik a szegeket a hagyományos könyvkiadás-, gyártás-, és forgalmazás üzletének koporsójába a digitális tartalom hatalmasai. A hétvége óriási horderejű fordulata, amely a Google digitális könyvforgalmazásához próbálja megteremteni a jogi feltételeket, újabb vitákat gerjeszt olyan ellenlábasok részéről, mint pl. a Microsoft és az Amazon.

Jól hallották, a piaci küzdelem élvonalában nem feltétlenül vannak ott a könykiadás hagyományos cégbirodalmai, bár kétségtelen, hogy nem is ölbe tett kézzel figyelik a fejleményeket. A Google például a Bertelsmannal közös platformon van, amikor előhozakodik a digitális tartalomforgalmazás új modelljének jogi paramétereivel, amelyek szerint a szerzői és kiadói jogokkal rendelkezők megkapnák az árbevétel részüket.

A könyvkiadás jövőjére globálisan ható vita egyik fő eleme, hogy vajon a Google mit kezd azokkal a milliószámra létező szellemi termékekkel, amelyek szerzői és kiadói joga nem ismert, vagy nehezen kideríthető. A vitában az amerikai kormányzat hamarosan állást foglal, de az biztos, hogy rengetegen próbálják kialakítani a Gutenberg Galaxis digitális változatának pilléreit.

Közben a piacon már teljes erővel zajlik a csata az e-book olvasó torta minél nagyobb szeletének megszerzéséért. Az ünnepi bevásárlási szezonra a piacon már egy ideje erős pozícióban lévő Amazon kihozta a Kindle nevű termékének legújabb modelljeit, amelyek már a világ jónéhány országában használhatók. Szinte megszólalásig hasonlít a darabhoz a Barnes & Noble könyvkereskedő birodalom saját e-book olvasója a Nook, és micsoda véletlen, mind a kettő ugyanannyiba kerül és mind a kettő nagysebességű mobil hálózaton kommunikál a tulajdonosokkal, mégpedig úgy, hogy nem kell hozzá külön előfizetés.

A sokféle funkció között tehát az új e-bookok mobil hálózaton töltik le a tartalmat, amelyet megvásárol valaki. Az e-book kiadványok ára az utábbi évek sokféle üzleti modell kísérlete után most éppen jóval olcsóbb, mint a papír alapú könyveké és milliószámra elérhetők már a legújabb kiadványok, szakkönyvek és tankönyvek is. Az e-book technikai eszköz választékában egyébként vagy tucatnyi magasan fejlett eszköz megvásárolható, de úgy néz ki, hogy azok lehetnek a nyertesek, akiknek elég bőséges a tartalom ajánlata és elég kifinomult növelt értékű szolgáltatással tudják magukhoz kötni az olvasót.

Óvatosan mondom, mert tudom, hogy sokan vannak, akik nehezen tudják elképzelni, hogy hagyományos könyvek, sőt könyvtárak helyett egy kis digitális cuccon élvezzék az olvasás örömeit, de miután évek óta figyelem az e-book forradalom fejleményeit, mégis jelezem, hogy szerintem 2009 ősze korszakhatár szerű és monstantól már semmi nem lesz olyan, mint régen a könyvkiadás-, gyártás-, és forgalmazás területén – rengeteg üzletágat váltanak majd fel újak, szakmák válnak feleslegessé, újra kell értelmezni a könyvtárak fogalmát és még ezernyi következménye lesz annak, hogy egy újabbat fordult a technikai fejlődés kereke.

Martin-Kovács Miklós hírmagyarázatát meg is hallgathatja!

Forrás: Gazdasági Rádió

Keresés ebben a blogban