2009. november 23., hétfő

A Magyar Telekom az e-könyv piacra készül

Az eddigi, nevezzük méretben korlátos játékosok mellé egy igazi nagyágyú készülődik a piacra a Magyar Telekom személyében. A beszerzési értesítője szerint egy jól konfigurálható és managelhető platformot keres, ami (most kell kapaszkodni)  "Támogatja az általunk forgalmazni kívánt eszközöket" .


Ha jól dekódolom a szöveget, a M-Telekom nemcsak az eszközt akarja piacra dobni, hanem a terjesztésbe is be kíván szállni, és nem akárhogy. Követelmény pl. a pdf és az epub támogatás, de az is hogy vásárlást és kölcsönzést is lehessen a kérdéses platformon keresztül végezni, amit, nem meglepően, illeszteni kell majd valamilyen webshophoz.

Vajon milyen olvasóeszköz lesz ez majd? Csak nem a textr véletlenül, amit az anyacég, a DT készül a szárnyai alá venni? Vagy valami sajátmárkás olvasó, ami ugyanolyan Hanlin alapokon nyugszik, mint oly sok Koobe klón?

És mit fognak szólni a magyar könyvkiadás mamutjai, a Libri és az Alexandra, ha T-Com bedübörög a területükre, a maga csöppet sem elhanyagolható tőkeerejével, és nekiáll tartalmat szolgáltatni ezerrel? Vajon a kis, független kiadók/szerzők ki mellé fognak állni az esetleg elkövetkező összecsapásban?

Kérdés még, hogy a T-Com, akinek mégsem a könyvkiadás, vagy a tartalomszolgáltatás a fő profilja, mekkora fókuszt, és mennyi erőforrást fog szentelni az ügynek? És vajon mikorra tud ebből működő, valódi vevőket kiszolgáló rendszer lenni? Maga a fejlesztés nem csillagháború, de mondjuk föltölteni a rendszert piacképes tartalommal, vagy az üzleti modellt jól kidolgozni az nem pár hét lesz, következésképp a karácsonyi költségvetésemben még T-Com kiadta villanykönyvre nem fogok kiadást tervezni.

Egy biztos, ilyen rendszer, amit a T-com most keres készen még nincs a magyar piacon, bár sok a kezdeményezés és lelkes emberek foglalkoztak a gondolattal. Azaz vállalkozó kedvű kódolók, és fejlesztő vállalkozások hajrá, tessék bejelentkezni a T-Comnál! Had legyen magyar platform a magyar e-könyv-terjesztés alatt. (A T-Com illetékes kapcsolattartójának az elérhetősége a szerkesztőségben).

Forrás: eKönyv olvasó

Keresés ebben a blogban