2009. november 23., hétfő

Két kijelzős e-book readerek

A Marvell cég bejelentette az Android operációs rendszert használó Alex nevet viselő e-könyv olvasóját, mely a cég által fejlesztett Armada 166E chipre épül, és számos újdonságot jelent az eReaderek világában.



A könyvolvasó két képernyővel rendelkezik, egy 6” átmérőjű Vizplex e-ink technológiájú kijelzővel, amit egy kisebb színes érintőképernyős kapacitív LCD panel egészít ki. A kis képernyőn fut a teljes Android operációs rendszer, ami lehetővé teszi weboldalak böngészését, fotógalériák, videók megtekintését, ezen kívül billentyűzetként is funkcionálhat. Érdekesség, hogy webes böngészés közben a kiválasztott cikket a szemkímélőbb e-ink panelen is olvashatjuk. Ilyenkor az LCD kijelző kikapcsol, hogy energiát takarítsunk meg. Ez a funkció blogok és híroldalak olvasásához ideális lehet. A világhálóhoz a beépített 3G-s vagy WiFi-s kapcsolaton keresztül férhetünk hozzá. Az új Armada chip eredményeképpen az e-ink képernyő 3 frame/másodperc képváltással büszkélkedhet, ami nagy előrelépés e téren, eddig ugyanis több másodperc volt a képváltások ideje ezeknél a típusú paneleknél. Ez még ugyan kevés videók lejátszásához vagy játékhoz, de lassú animációkhoz már elégséges. A Marvell szerint új chipjüknek köszönhetően az e-könyv olvasók árai a következő év végére megközelítheti a 100$-os árszintet, mivel rendkívül olcsón gyártható, integrálva tartalmazza a grafikus vezérlőt is. Ezt szem előtt tartva bemutattak egy olcsóbb, egy kijelzős modellt is. A készülékek év végéig kereskedelmi forgalomba kerülnek.



Október 20-án érkezett az amerikai közönséghez a Barnes&Noble Nook nevű readere, ami koncepcióját tekintve nagy hasonlóságot mutat a Marvell készülékéhez. 6"-os, 600x800 pixeles Vizplex e-ink kijelzőjéhez 3,5" 480x144 pixeles színes érintőképernyő társul. Ez a készülék is az Android operációs rendszert használja és 3G és WiFi kapcsolat felel a hálózati funkciókért. Olvasnivalót a Barnes&Noble eBookstore-ról tölthetünk le rá, a kiválasztott könyvbe vásárlás előtt bele is olvashatunk, a megvásárolt kiadványt, legfeljebb 2 hétre kölcsön is adhatjuk, átküldhetjük más e-könyv olvasóra vagy számítógépre. A készülék az USA-ban már előrendelhető, a szállítások várhatóan november végén kezdődnek.

A két készülék nem véletlenül hasonlít egymáshoz. A technológia fejlesztését a Marvell vezérletével 2006-ban alakult Spring Design végezte, az ő munkájukat dicséri az egyedülálló „Duet Navigator”, ami a két képernyő közötti interakciós képességben nyilvánul meg az Android op. rendszer segítségével. A fejlesztésbe a Barnes&Noble is betekintést nyert, a technológia közös fejlesztésének reményében. Az együtt működés nem alakult szerencsésen, a Spring Design pert indított a Barnes&Noble ellen, üzleti titkok eltulajdonítása, és szellemi tulajdon elleni vétség miatt.


A két cég pere, várhatóan évekig eltart majd, ha csak nem sikerül megegyezniük valamilyen úton-módon, mi viszont gazdagabbak lettünk két innovatív, stílusos e-könyv olvasóval, és a jövőbeni 100$-os eReader reményével.


Forrás: e-Könyv olvasó

Keresés ebben a blogban