2010. március 10., szerda

Több mint 50 iPadhez hasonló eszköz várható idén

Számos cég igyekszik az Apple iPad farvizén beevezni a piacra. A tajpeji Computex expó idejére már igen nagy kínálat várható.


Az iPad látványos indítása kikövezte az utat a rivális termékek számára is. A mobilprocesszor piac egyik ismert szereplője, az Arm egyik menedzsere globálisan 50 "rivális" táblaeszköz megjelenését jósolta az idei évre.

A tablet-gyártók hada kifejezetten kérte a mobilprocesszorpiacon az Intel fő riválisaként tevékenykedő Armet, hogy az új tablet-eszközök bemutatása végett több helyet béreljen az idei Computex Electronics Taipei alkalmával. Kell a hely az e-readerek, mini laptopok és egyéb új Arm processzoros eszközök mellett az iPad új riválisainak is.

"Az első táblaeszközöket a mobilszolgáltatók dobják majd piacra a második negyedév során" - mondta Roy Chen, az Arm mobilszámítástechnikával foglalkozó menedzsere Tajpejben egy sajtókonferencia alkalmával. "Ennél is többet láthatunk majd a harmadik negyedévben" - tette hozzá. Chen szerint sok táblajellegű eszköz Kínából indul majd, de világszerte tervezik különféle cégek ilyen eszközök piacra dobását, beleértve a 10 legnagyobb telekommunikációs szolgáltató vállalatot is - konkrét neveket természetesen nem hallhattak a jelenlévők.

Ezekre az információkra persze nem kémkedés útján tett szert az Arm, hanem oly módon, hogy gyakran nyer betekintést az eszközgyártók készülő modelleibe.

Az Arm a tajpeji saktókonferencia alkalmával két kész eszközt mutatott be, mindkettő az Android mobil operációs rendszerét használta.

Az egyik eszköz gyártója a Compal Electronics, amely a tajvani elektronikai ipar jelentős szereplője, a második legnagyobb szerződéses laptop gyártó a világon. Új táblamodelljükben 7-hüvelykes képernyő és HDMI-kimenet is van, belül pedig az nVidia Tegra lapkája dolgozik, amelyben Arm processzormagok találhatók. Nem csak Android, hanem Microsoft Windows CE változatban is kapható lesz a Compal, 7 és 10,1 hüvelykes képátlóval.

A másik készülék Armadillo névre hallgat és kisebb képernyővel bír, mint a már említett modell. (Nem azonos a standard tábla PC-k sorába sorolható Armadillo katonai táblagéppel!) A Freescale Semiconductor Arm-alapú lapkájával működik, Android operációs rendszeren. Az Android gyorsabb indításáról a japán Ubiquitous QuickBoot szoftvere gondoskodik.

Forrás: ComputerWorld

Keresés ebben a blogban