2010. március 9., kedd

Jönnek a napelemes e-könyvolvasók

Az energiatakarékosság korunk egyik fontos kérdése, és kiemelt a jelentősége, ha olyan készülékekről beszélünk, amelyeket hosszabb ideig szeretnénk elektromos hálózat nélkül használni – ilyenek például a notebookok, netbookok vagy e-könyvolvasók. Ma már nem ritka a 8-10 óránál is hosszabb (tehát akár egy egész munkanapra elég) üzemidő, arról azonban a legtöbbször csak álmodozhattunk, hogy egyáltalán ne kelljen töltögetéssel tölteni az időt. Az LG egy olyan elektronikuskönyv-olvasó tervéről számolt be, amelybe egy napelemet szereltek, és ez szolgáltathatja a működéséhez szükséges energiát.



A 
képen balra látható az LG prototípusa

Az egyelőre egyszerűen csak Solar Cell e-Book néven emlegett készülékből egy mintadarabot is készítettek, amit a jelenleg is zajló IMID (International Meeting on Information Display) 2009 konferencián is bemutatnak. A prototípusba egy 10 x 10 centiméteres, új fejlesztésű napelem került, amelyet úgy alakítottak ki, hogy tökéletesen illeszkedjen a gyártó 6 hüvelykes paneljeihez, ezek kerülhetnek majd a kész darabokba. A speciális, vékonyfilmes cella csupán 0,7 mm vastag és 20 grammot nyom, tehát nagyjából olyan vékony, mint egy bankkártya, és nem nyom többet egy golyóstollnál, azaz az alternatív energiaellátási mód egyáltalán nem korlátozza a hordozhatóságot. Pillanatnyilag nagyjából öt órás napoztatás egy nappal növeli meg az üzemidőt, ami mindenképpen a biztató a jövőre nézve. Pláne, hogy a dél-koreai cég bejelentette, a jelenlegi, 9,6%-os hatásfokot 2010-re 12, 2012-re pedig 14%-ra növelnék.

Az még rejtély, hogy mikor kerülhetnek piacra az első napelemes e-könyvolvasók, de az ötlet kiváló, reméljük, idővel más eszközökbe is bekerülhet a technológia.

Forrás: Prohardver

Keresés ebben a blogban