2010. március 22., hétfő

Tankönyvek helyett tábla-PC

A Marvell cég egy új Moby nevű tábla-PC-t dob piacra, amely elsősorban az árával hódíthat majd. A készülék legnagyobb előnye a gyártó szerint az, hogy a 99 dolláros ajánlott végfelhasználói ára mellé komoly multimédiás teljesítmény is társul.


A Marvell így szeretné megreformálni és a 21. század digitális követelményeinek megfelelővé tenni az oktatást. A vállalat hosszú távú célja az, hogy a nagy, drága és nehéz hagyományos iskolai könyvek helyét fokozatosan felváltsák a tábla-PC-k és az e-könyvek, illetve e-könyv olvasók. "Úgy hiszem, hogy a Marvell Moby tábla-PC egy életre szóló tanulási élményt válthat ki" - hangsúlyozta Weili Dai, a cég társalapítója és alelnöke. A vezetú elmondta, hogy a céljuk elsősorban az, hogy egy fontos oktatási eszközt biztosítsanak a diákoknak, amely egyúttal örömet is okoz és figyelembe veszi az adott tanuló személyes stílusát is.

A Moby a Marvell Armada 600 processzorára épül, amely éppúgy, mint az Apple iPad-chipje vagy a Qualcomm Snapdragon megoldása egy ARM-alapú CPU. Mindez azt jelenti, hogy a Marvell tábla-PC-je le tudja majd játszani az 1080p-s FullHD tartalmakat is. Ezzel párhuzamosan a készüléknek viszonylag nagy az üzemideje. Operációs rendszerként telepíthető rá a Google Android éppúgy, mint a Windows Mobile. Az iPad-del szemben ugyanakkor a Moby támogatja a flashvideók lejátszását. Az eszközből nem maradt ki a WLAN-, a Bluetooth-port sem, valamint van beépített rádiója és GPS-vevőegysége.

A Marvell álláspontja az, hogy a hagyományos nyomtatott könyvek nem aktualizálhatók, míg az elektronikus kiadványok akár naponta is frissíthetők. A cég vezetői rámutattak, hogy a New York-i Könyvtár Szövetség (NYLA) egyik tanulmánya szerint egyes művek és atlaszok 21-25 évesek. Ezekben a kiadványokban például még nem Oroszország, hanem a Szovjetunió neve szerepel. A tábla-PC további előnye, hogy bőven elfér benne akár egy év teljes tananyaga is, ugyanakkor fele akkora súlyú, mint egy tankönyv.

Forrás: SG & Marvell

Keresés ebben a blogban