2009. december 3., csütörtök

Kérdőívek e-Book ügyben



Az e-könyv olvasók blogoldalán érdekes felmérések olvashatók. Természetesen jócskán megkérdőjelezhető az eredmény, hiszen láthatóan se nem reprezentatív, se nem más; nem ismerjük az korcsoporti, eszközhasználati, képzettségi stb. megoszlásokat, de mindenképpen figyelemre méltó abból a szempontból, hogy mit gondolnak az e-könyvek világáról azok, akiknek fontos ez a téma. (Azért hiszem, hogy a válaszadóknak fontos, különben nem kavarodtak volna az E-könyv olvasók blogjára.

Tehát az alábbi felmérések készültek:





1.) Te milyen e-könyvet vásárolnál?
2009.03.27. 18:18 ViDe0

Bár van már e-könyv olvasó hardvert nem támogató próbálkozás, itthon még nem nagyon kaphatóak e-könyvek. Az elektronikus könyvkiadással kapcsolatos félelmek akárcsak külföldön, hazánkban is jelen vannak. Hogy megtudjuk, merre lenne érdemes megtenni az első lépéseket az e-könyv kiadás felé, Dworkyll egy kérdőívet készített. Ha van egy kis időd, kérlek töltsd ki te is! A kérdőív eredménye itt tekinthető meg.



2.) Kutatások a homályzónáról
2009.04.30.  Nagy testvérünk az Index is belecsapott a lecsóba, "sebészlézerünkhöz" képest egy reflektorral próbált rávilágítani a paradigmaváltás utáni fogyasztói szokásokra és motivációikra.

Az eredmények magukért beszélnek, még egy ilyen generalista közelítésben is: a fogyasztók elsősorban fogyasztani akarnak, könnyen és lehetőleg olcsón. Az is látható, hogy nem mindenki nettó anarchista, aki fájlcserélőhöz nyúl, hiszen nem kevés esetben

1. létező, de a (legális) kínálati oldal által válasz nélkül hagyott keresletet elégít ki
2. Igenis a zsebébe nyúlna, ha az adott könnyedséggel a törvényeket betartva és ésszerű áron juthatna a kívánt javakhoz. (lásd iTunes Store és az ő növekedési adatai versus a betonba álló CD eladások)

A meglepetés ott érte a kutatókat hogy ...beszkennelt könyvek okoznak csak meglepetést az vártnál jóval magasabb (30-35%) arányukkal... (Főleg, hogy mint azt sokan tudjuk, a villanykönyv-készítés elég sokkal munkásabb, mint egy CD vagy egy DVD legrabbelése mp3-ba, aviba)

Kis kérdőívem, ahol már több mint 400-an nyilvánítottak véleményt az e-könyves igényeikről, éppen azt hivatott felmérni, pontosan miért és mennyit lennének hajlandóak fizetni a számítógép-literátusok. Az eredményekkel szépen lassan elkezdem bombázni a kiadókat, hátha fölébrednek, és végre megjelennének a színen azokkal az e-kiadványokkal, amit már oly régóta szeretnénk megvenni.

Ha van egy kis időd (és még nem tetted volna meg), kérlek töltsd ki te is! A kérdőív aktuális eredménye található. (Kiadók részére a generált xls-t expeditíve küldöm, ha kérik ;-)



3.) Mondd, te kit választanál?
2009.10.25.

Nem volt rossz ez az év, főleg hogy a blog márciusi indulásakor nem gondoltam volna, hogy ennyi izgalmas szerkezet jelenik meg még az idén, és hol van még a karácsony? Sajnos ezek az eszközök a világ elterjedtebb nyelvein beszélő helyeken jelentek meg főleg, a "hatalmas" magyar piacot eddig egy multi sem vette még célba.

Igen, a honosítás nem föltétlenül egy egyszerű vagy olcsó műfaj, nem nagyon hiszem, hogy minden jelenleg kapható olvasóból lesz magyar változat belátható időn belül. Azaz válogatni kell, melyik vonalba érdemes fektetni a magyarosítással.

Csináltam hát egy kis kérdőívet, hogy kiderüljön, milyennek szeretnénk az ideális, magyarosított (vagy itt fejlesztett) e-könyv olvasót. Ez elsősorban a komoly importőröket támogatja, akik nem csak dobozszállítással foglalkoznak, hanem szeretnének hozzá is adni az ügyhöz, szervizszolgáltatást, magyar kezelőfelületet stb.. És egy sikeres importőr sok elérhető olvasóeszközt jelent.

Ha szeretnél valaha honosított e-könyv olvasót venni, töltsd ki a kérdőívet itt. Köszönöm.


Ha érdekel, hogy milyennek gondoljuk a magyarosításra érdemes olvasót, nézd meg az eredményt.

Keresés ebben a blogban