2009. december 29., kedd

Egy szubjektív a a t-mobile e-book-olvasójáról

Aki szeret olvasni, annak könyvből sohasem elég, ám több kötetnyi olvasnivalót magunkkal hurcolni meglehetősen nehézkes dolog. Persze manapság már számtalan – mobil viszonylatban – nagy képernyős okostelefon közül választhatunk, amelyeken PDF, DOC vagy más dokumentumformátumban hurcolhatunk magunkkal akár egy könyvtárat is, ám ezek kijelzőjén olvasni nem túl szemkímélő megoldás, és hasonló gond van a számítógéppel is, sőt az utóbbinál még egy viszonylag kis méretű netbook esetében sem feltétlenül kényelmes a szállítás és a használat. Ráadásul ezen eszközök akkuja folyamatos használat mellett viszonylag gyorsan lemerül.



Ha tehát kényelmesen hordozható, a hagyományos könyvek olvasási élményéhez hasonlító és lehetőleg több ezer oldal elolvasását is egy töltéssel kibíró eszközre vágyunk, érdemes valamilyen elektronikus e-book-olvasóban gondolkozni.

Korábban bemutattunk már egy kínai megoldást, a Koobe-ot, amely akkor nagyon tetszett nekünk, egyedül az ára volt meglehetősen elrugaszkodott.

Ezúttal a T-mobile kínálatában újonnan megjelenő, szintén kínai gyártású Hanvon N516-ot vettük górcső alá.

Digitális zsebkönyv

A Hanvon N516 kisebb méretű, mint a fent említett Koobe. A kijelzője 5”-os, és az egész kütyü mindössze 108x152x12 mm-es dimenziókban mozog. Ezen legfeljebb a hozzá adott világosbarna tok növel egy kicsit, de attól meg az egész sokkal biztatóbban néz ki, és persze nem árt, ha védjük valamivel a kijelzőt hurcolás közben. Utóbbi amúgy 800x600 pixel felbontású, és nyolc szürkeárnyalat megjelenítésére képes. Az e-ink technológiának köszönhetően nem fárasztja a szemet: nincs háttérvilágítás, nincs vibrálás, nagyjából olyan, mintha egy „ponyvaregény minőségű” papíron olvasnánk. Ennek megfelelően a világításról is nekünk kell gondoskodni, akárcsak az igazi könyveknél. Az LCD kijelzőkkel ellentétben ennek például kifejezetten jót tesz, ha ragyogó napsütésben olvassuk, például nyáron, a Balaton partján!

tebook

Emellett a másik előnye, hogy a fogyasztása minimális, gyakorlatilag csak akkor használ energiát, amikor éppen frissíteni kell a tartalmát (lapozunk, a menüben keresgélünk stb.). Ennek köszönhetően az e-book-olvasó igencsak jól bírja szuflával, kiolvashatunk rajta akár több könyvet is, egyetlen töltéssel.

tebook

Bár az 5”-os kijelző nem éppen óriás, szerencsére nemcsak álló, hanem fekvő módban is használhatjuk. Mivel a karakterméret nagyítható, így könnyen beállíthatjuk a szemünknek legkedvezőbb méretre (a maximális méret persze attól is függ, milyen formátumban van az e-könyv, a PDF-ek esetében általában nem tudunk óriás betűméretig elmenni). A Koobe-bal ellentétben viszont itt nem találtunk lehetőséget a betűtípus menet közbeni cseréjére.

Mindent egybevetve, a méreteihez képest kényelmesen lehet rajta könyvet olvasni, sokkal kényelmesebben, mint bármilyen más mobil eszközön.

Használat

A Hanvon használatát pillanatok alatt megszokhatjuk, hiszen nem túl bonyolult felépítésű. A készüléken a kijelző mellett sorakozó számozott gombokkal alapértelmezésben a mellettük megjelenő menüpontokat érjük el azonnal, illetve ezekkel ugorhatunk egy adott oldalra vagy könyvjelzőre.

tebook

Az alsó részen találjuk a álló/fekvő mód közötti váltásra, illetve a nagyításra szolgáló gombokat, mellettük pedig a lapozáshoz és a menüben való mozgáshoz szükségeseket, illetve a Menü, Ok, C (visszalépés/mégsem) gombokat, amelyek funkciói adják magukat. Van még egy gomb, amelyik a zenelejátszás indítására, illetve leállítására szolgál, merthogy a Hanvon MP3-lejátszóként is használható. Egészen pontosan háttérzene lejátszásra alkalmas, hordozható zenelejátszó posztra nem érdemes ilyet venni, ráadásul ha zenélünk olvasás közben, az értelemszerűen hátrányosan érinti az akku teljesítménéyt.

tebook

Érdekesség viszont, hogy hangfelvételeket is készíthetünk, ehhez a beépített mikrofon a készülék alján található a füles (3,5 mm-es jack) csatlakozó mellett. Így a zenék, hangoskönyvek mellett saját hangos jegyzeteinket is visszahallgathatjuk, akár fülessel (ezt kapunk is hozzá a dobozban), akár a beépített hangszórón keresztül.

Ha már úgyis taglaltuk, mit hol találunk, érdemes megemlíteni, hogy a bal oldalon is találunk egy gombot a lapozáshoz, ha az jobban kézre esne. A készülék felső részén van az USB csatlakozó és az SD kártya helye, mellette pedig a ki-/bekapcsolásra szolgáló gomb.

tebook

A használat tehát nagyon egyszerű, tényleg percek kérdése, hogy hozzászokjunk, a rendszer (amely a Koobe-hoz hasonlóan itt is Linux alapú) viszont néha irgalmatlan lassú tud lenni.

Az olvasás persze nem lóverseny, így olyankor ez nem különösebben zavaró, de a menürendszerben való lépkedés helyett érdemesebb a számozott gombokat használni a menüpontok kiválasztására, mert azzal is időt nyerünk, illetve éppen emiatt a lassúság miatt is alkalmatlan a készülék a zenelejátszóként való állandó használatra. A Hanvon N516 olvasásra lett kitalálva, minden más extra funkció élvezhetőségét rontja kicsit a rendszer csigatempója.

Formátumok

A lassúságért cserébe a Linuxnak azért vannak előnyei is, például az egészen széles formátumismerete. A készüléken olvashatunk PDF, TXT, HTML, DOC és epub formátumú elektronikus könyveket (a Microsoft-féle LIT formátumot nem támogatja, de a LIT fájlok konvertálására találunk az interneten szoftveres megoldást).

tebook

A rendszer szépen megbirkózik az ékezetes karakterekkel is (magyar nyelvű menüje viszont nincs, angolul és kínaiul használhatjuk). Megnyithatunk rajta JPEG és PNG képeket is (azt persze figyelembe kell venni, hogy maximum nyolc szürkeárnyalat megjelenítésére képes), zenelejátszásnál pedig az MP3-formátumra hagyatkozhatunk.

tebook

A hozzá adott 2 GB-os SD kártyán meglehetősen tekintélyes mennyiségű könyv fér el, akár több mint ezer dokumentumot is magunkkal cipelhetünk így. Sőt, eleve kapunk hozzá 300 szépirodalmi művet (Gárdonyi Géza, Jókai Mór, Krúdy Gyula stb. írásaiból).
A számítógépről könnyedén másolhatunk rá további anyagokat, ehhez kapunk USB kábelt, vagy ha van SD-kártya olvasónk, talán még egyszerűbb a képlet. Szépen, mappákra osztva elhelyezhetünk mindent, így később könnyen rátalálunk arra, amit keresünk.

Összegzésül

Ha a tanuláshoz rengeteg tananyagot kell cipelnünk és átolvasnunk, ha útközben szeretjük kezünk ügyében tudni kedvenc könyveinket, vagy csak lusták vagyunk mindig elsétálni a könyvespolcig, amikor az egész gyűjtemény elfér a párnánk alatt, a Hanvon N516 nem rossz választás. Könyveket kapunk hozzá eleve, de rengeteget letölthetünk az internetről is, és ha minden igaz, előbb-utóbb a Magyar Telekom valamiféle e-könyváruházat is a készülék „mögé tesz” támogatásképpen, márpedig akkor a legújabb kiadványokat is olvasgathatjuk majd elektronikusan.
A készülék ára 59.990 forint, ami nem kis beruházás. A T-home és a T-mobile egyaránt kínálja akciós áron is, mindenféle hűségnyilatkozatokért cserébe.

Leszámítva a csigalassúságú rendszert, egy elég korrekt e-book-olvasóval van dolgunk, bár tudásban és funkciók tekintetében az Amerikában népszerű Kindle nyomába sem nagyon érhet, miközben árban azért elég szorosan ott van.

Forrás: Techline

Keresés ebben a blogban