2009. december 29., kedd

Esélyt kínálnak a könyvdigitalizálási projektek

A könyvdigitalizálási programokról szóló szakmai viták befejezése mellett érvelt a BITKOM német szakmai szervezet.




"Mind a Google projektje, mind pedig az európai kezdeményezések esélyt kínálnak arra, hogy a kulturális javakat az internet segítségével még inkább hozzáférhetővé tegyük és új bevételi forrást nyissunk meg a kiadók számára. Fontos, hogy olyan elárvult művek is elérhetőek legyenek, amelyek jelenleg valahol porosodnak. Ráadásul olyan műveket is digitalizálnak, amelyeknek már nem vonatkozik a szerzői jogvédelem. Ilyen alkotások például Goethe klasszikusai" - jelentette ki prof. dr. August-Wilhelm Scheer, a BITKOM elnöke.

A szakember szavaiból kitűnt, hogy a jelenleg a Google és a szerzők, illetve a kiadók között folyó vitáknak szeretne véget vetni, mivel azok erőforrásokat emésztenek fel és teljesen feleslegesek. Ráadásul ezekkel a nézeteltérésekkel elvonják a figyelmet a lényegről, ami a kulturális javak megőrzése az utókor számára.
"Fontos, hogy világos jogi helyzetet teremtsünk a digitalizálások területén, akár magán, akár közpénzes projektekről van szó. A magánprogramok ugyanakkor a meghatározóak, hiszen ezek nem csak kulturális, hanem gazdasági perspektívát is kínálnak a szerzőknek és a kiadóknak. Ezekből a kezdeményezésekből nem csak a Google tehet szert több bevételre, hanem az írók és a kiadók is. Úgy gondolom annak, hogy most a Google állt a dolog élére, semmiképpen sem kellene Európában tiltakozásokat kiváltania. Ennek inkább ösztönöznie kellene bennünket" - tette hozzá prof. dr. August-Wilhelm Scheer.

A BITKOM elnöke leszögezte: az állami programok vagy az Európai Bizottság által támogatott Europeana önmagukban nem elegendőek a szükséges digitalizálások elvégzésére. Éppen ezért a magáncégeknek és az állami szektornak össze kellene fognia és egymást ki kellene egészíteniük. Nekünk, európaiaknak azt kellene biztosítanunk, hogy a saját kulturális örökségünk megfelelő környezetben és több nyelven legyen elérhető az interneten. Scheer szerint a szerzői jog egyik legnagyobb kihívása, hogy miként lehet összhangba hozni a nemzeti célkitűzéseket a globális internettel. Ez egy herkulesi feladat nem csak a gazdaság, de a politika számára is.

Forrás: SG

Keresés ebben a blogban