2010. február 3., szerda

Tábla-PC a Google-től

Glen Murphy, a Google Chrome böngészőjének és Chrome OS operációs rendszerének felhasználói felületét tervező csapat egyik tagja hétfőn mutatta be a Chrome OS-re alapuló tábla-PC koncepcióját. Ennek kapcsán ismét hangot adtak a fejlesztők azon elképzelésüknek, miszerint habár a Chrome OS elsősorban netbookokat céloz meg, az operációs rendszer eszközök széles skáláján lesz használható. Még olyan készülékeken is, amelyek beviteli megoldásai alapvetően eltérnek egymástól; utaltak a hagyományos (billentyűs) és az érintőképernyős megoldásokra.







A Google többféle Chrome OS tábla-PC elképzelést is fontolóra vett. Köztük egy olyat, ami virtuális billentyűzetet használva, az LCD-t virtuálisan két részre osztva, illetve a virtuális billentyűzetet „lecsatlakoztatva”, ablakban kijelezve működik. A bemutatóvideóban többek között alkalmazásindító elem, oldalsávhoz csatolt böngészőfülek és felpattanó kontextuális menük tervezett működését demonstrálta az amerikai óriásvállalat. Nem kizárt, hogy a végső termék többérintéses lesz; így egyetlen kézzel, két ujjal lehet például átméretezni ablakokat.



Idén (de hogy pontosan mikor, azt nem tudni) jelenik meg a Chrome OS netbookokra optimalizált változata, ám arról még csak elképzelés sincsen, hogy a tábla-PC-s verzió mikorra válik elérhetővé. Mindazonáltal nem csak egy divathullám meglovaglásáról van szó: a Google már az Apple iPadjének megjelenése előtt is foglalkozott a mobil gépekkel. Az operációs rendszer első bemutatóját tavaly november 19-én tartotta, melyről mi is tudósítottunk.

Forrás: Terminal

Keresés ebben a blogban