2010. február 7., vasárnap

Maláj JooJoo: tábla-PC flashvideó-támogatással


A Fusion Garage bejelentette, hogy az iPad konkurense már február elején a boltok polcaira kerülhet. Ami az Apple termékéből kimaradt mind megtalálható a JooJooban, vele azonos áron.


Ugyan a JooJoo bemutatkozását közel sem kísérte akkora csinnadratta, mint az Apple termékének premierjét, azonban nem árt, ha az amerikai nagyvállalat odafigyel a cégre. Indoklásnak elég annyi, hogy ami az iPadből kimaradt, az megtalálható a JooJooban. A 12,1 colos kijelzőjű tábla-PC ugyanis többek között támogatja a flashvideók lejátszását, valamint beépített kamerával és USB-porttal büszkélkedhet.



"Persze nem igazán a hardver a lényeges, sokkal inkább a szoftver" - jegyezte meg a bemutató kapcsán Dan Cryan, a Screen Digest elemzője. A szakember ezzel arra utalt, hogy hiába tűnhet hardverszempontból jobbnak a JooJoo, kérdéses, hogy milyen szoftvert kap. Chandra Rathakrishna, a Fusion Garage vezérigazgatója egyáltalán nem dühös amiatt, hogy sokan a JooJoot az iPad elődjének tekintik, lévén az Apple sokkal később jelentette be a saját készülékét. "Az pedig, ha embert utánozzák, inkább hízelgő" - tette hozzá a szakember.


Cryan ugyanakkor nem véletlenül igyekezett lehűteni a kedélyeket, mondván a fogyasztók korábban sem mindig a funkciógazdagabb eszközöket választották, elég például csak az iPodra gondolni, amelyből hiányzott a beépített rádió. Döntőnek ugyanis a szoftverek, a mindennapi használhatóság és a szolgáltatások minősülnek. Ha már a szoftverkörnyezet szóba került, fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a JooJooban van flashvideó-támogatás, ami mindenképpen érdekesebbé teheti a két termék közötti versenyt és hezitálásra késztetheti a vásárlókat.


A JooJoo mérete 199 mm × 324,5 mm × 3,8-18,9 mm, tömege 1,1 kilogramm. A 12,1 colos multitouch kijelző maximális felbontása 1366 × 768 képpont. A készülékben van Bluetooth 2.1 + EDR, valamint IEEE 802.11b/g WiFi-modul és utóbbi használatával a lítiumpolimeres akkumulátor legfeljebb 5 óra internetezést tesz lehetővé. Az USB-port mellett nem hiányozhatnak a beépített hangszórók és mikrofon, továbbá a 3,5 mm-es jackcsatlakozó sem. Az összképet a 4 GB tárolókapacitású SSD meghajtó, a böngészőalapú operációs rendszer, az 1080p-s videók lejátszásának támogatása, illetve a Flash 10.1- és a Java-támogatás teszi teljessé.

A JooJoo bevezető ára 500 dollár, ami megegyezik a 3G-modul nélküli iPad árával. A készüléket a malajziai CSL Group gyártja, amely előre finanszírozza a költségeket, cserébe pedig részesedik a bevételekből.

Forrás: SG

Keresés ebben a blogban