2010. január 8., péntek

Microsoft-HP összefogás: előre odacsapnak az Apple-nek?


Régóta hallunk pletykákat az Apple szépreményű táblagépéről, mégis a Microsoft rukkolt ki először ugyanazzal PC vonalon, méghozzá a CES-en. Az új rendszer a HP hardverére épül.



Rég nem titok, hogy Steve Jobs egy elegáns digitális „palatáblával" rukkol elő hamarosan, a kérdés csak az volt, hogy milyen technikai és kezelésbeni részletekkel és újdonságokkal dicsekedhet majd az újdonság. A sors - vagyis az időzítés - fintora, hogy még ezt megelőzően, szerda este jelentett be a Microsoft egy hasonló fejlesztést, melyben mintha az az Apple-től várt modell öltene testet, csupán PC-s változatban.




Nem ez az első eset, hogy a Microsoft belekóstol a táblagépek világába, másodjára remélhetően jobban sülnek majd el a dolgok.

Könnyen emlékezhetünk még a Microsoft eredeti tablet koncepciójára, amely ugyan nagyon érdekes munkaeszköznek tűnt, de az akkori hardverekkel (Transmeta majd Via és Intel processzorok) nem volt túl könnyed a rendszer. Hiányt szenvedett az akkori tábla PC teljesítményben és akkumulátor üzemidőben is, mindemellett a pontosság érdekében stílus használatát igényelte az érintőképernyő. Sokan mégis megkedvelték mint munkaeszközt, de sem a hardver, sem az operációs rendszer nem hozott olyan áttörést, ami tömegek kényelmes és stílusos munkaeszközévé tehette volna ezt a terméktípust.

Tavaly azonban a Gizmondo közzé tett néhány képet és videót az új generációs táblapécéről, amely a Courier nevet viselte. (Bővebb angol nyelvű információ található erről többek között a PC World cikkében.) Az újonnan kiszivárgott koncepciós darab szakított az egyképernyős felépítéssel és két pánttal összefűzött 7 hüvelykes kijelzővel dolgozik. A szoftver is új volt, a Zune HD és a Microsoft Surface kombinációjaként lehetne leírni, ami igen ígéretes iránynak tűnik.

Azóta gyakorlatilag elzárták a pletykacsapot, nem lehetett tudni lényeges új részleteket a fejlesztésről. Mindenki reménykedett Steve Ballmer szerda esti, a CES-en megtartott bemutatójára gondolva, hogy többet tudhat meg az újdonságról és esetleg a két rivális újdonság (Apple kontra Microsoft tablet) összehasonlítására is mód nyílik majd.
Steve Ballmer és az új HP-Microsoft tablet PC 
Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatójának nyitóelőadása azonban nem hozott sok meglepetést és újdonságot. Ugyan láthattak a nézők egy tábla eszközt a vezér kezében, de a Microsoft CEO-ja pontos részletekkel nem kívánta "untatni" a közönséget, inkább mesélt kicsit a Windows 7 átütő, PC eldásokat megduplázó sikeréről és arról, hogy ezentúl a HP gépein a Bing lesz az alapértelmezett kereső szolgáltatás.

A HP-Microsoft együttműködés azonban nem merül ki ennyiben, mert annyit megtudhattunk, hogy az új táblagép HP hardverre alapul majd és már idén kapható lesz. Annyi látható, hogy egyetlen, de több ponton érinthető kijelzőre épül majd a rendszer és Windows 7 operációs rendszerre, billentyűzetet csak képernyőre rajzolva tartalmaz majd. Nincs hír azonban a hardver konfigurációról és semmilyen egyéb részletről, így az árról sem. Ellentétben a már említett első Tablet PC generációval, ez a nemzedék nem kifejezetten munkára terveztetett, inkább fogyasztói eszköz böngészésre, játékra, e-book olvasásra. Kíváncsian várjuk a további fejleményeket.

Forrás: Computerworld

Keresés ebben a blogban